martes, 27 de noviembre de 2012

THE BEST OF BOND...JAMES BOND # 1 : AGENTE 007 CONTRA EL DOCTOR NO (1962)




Iniciem una llarga sèrie d' articles que ens portarà a revisar els millors títols que ha donat el nostre agent secret  favorit en 50 anys d' història.¡Prepareu-vos que venen emocions fortes!

I no podríem començar d' altre manera.LA PRIMERA de l' agent 007 havia d' estar entre les elegides.Primer,perque sens dubte es una de les meves favorites i espero que també ho sigui de molts de vosaltres.Segon, perquè va ser la pel.li inaugural de la saga i com a tal amaga en el seu ADN cinematogràfic moltes de les claus que han permès que aquesta saga tingui tant i tant èxit durant tant de temps.I el tercer i definitiu motiu : perquè per ella mateixa assoleix tal quantitat de mèrits que mereix ser recordada per a sempre més.

Cuan comença el film, ens don la benvinguda els magnífics títols de crèdit ideats per Maurice Binder.Cal dir que el James Bond que apareixía apuntant a través del canyó no era Sean Connery (almenys en les primeres pel.lícules) sinò Bob Simmons,l ' especialista que doblava a aquest en les escenes de risc (sense anar mes lluny en aquesta mateixa pel.lícula en la mítica escena de la tarantula de la cual més tard parlarem).

Aquests títols de crèdit ja estaven pensats per impactar al públic ja que aquest no havia vist res semblant abans.Les llums i les formes geomètriques jugaven amb la música d' una manera tal que el públic ja no podría apartar la mirada del que estava succeïnt en pantalla.


Els problemes començen només arribar a Jamaica...


escena clau de la història del cine : "Bond...James Bond"


Morirà de forma cruenta (per a una pèl.li rodada l' any 62)


Havia de ser la nòvia de Bond en totes les entregues...però mala sort per a ella: no va poguer ser.

- ¿I cuando decía que debía marcharse ,señor Bond? - Inmediatamente...Casi inmediatamente.

 Després de gaudir per primer cop del ja mític tema escrit per Monty Norman en la seva mes primerenca versió, orquestrada per John Barry que s' enllaçava amb un altre tema musical al estil calypso que ambientava de forma divertida l' inici de la pel.lícula, començava la trama.

Aquesta ens transportava a la Jamaica seixantera on en una extranya escena inicial, tres cecs amb aparença estrafolaria fulminen al agent Strangways i a la seva secretària (de forma molt crua per a l' època ,per cert); i de passada roben una carpeta que conté informació sobre el misteriós doctor No.

Aquí es on entra en escena Bond que haurá d' averiguar que ha passat i per això es desplaçarà a la mateixa Jamaica on viurá agitades aventures des del minut u de la seva estancia.Però abans haurem vist al mateix agent 007 en acció en un casino i també a casa seva, seduint a una Eunice Gayson despampanant en el paper de Silvia Trench,que segons la idea inicial havia de ser la seva núvia ocasional, acompanyant a Bond en una situació romàntica,al inici de tots els films, que es veuria interrrompuda per un missatge de M que cridava a Bond per a una nova misió.Aquesta idea va ser desestimada després de la segona pel.lícula.




Aquí la teniu...la primera noia Bond de la història també va ser una de les més guapes

La primera aparició de la Moneypenny (mítica Lois Maxwell) ,ni més ni menys.




No es el que sembla...només es Bond alliçonant a un sicari del Dr. No...



 Aquesta primera aventura de Bond té la gràcia ( que comparteix amb les seves succedánees Desde Rusia con Amor" i James Bond contra Goldfinger) de ser una de les adaptacions mes fidedignes de les novel.les originals de Ian Fleming.A part,es juntament amb les mencionades,la aventura amb caire més realista que veurem en tota la filmografía del agent secret.

I es que per a aquesta missió, James Bond no disposará de cap dels gadgets dels que gaudeix habitualment en les seves aventures mes trepidants (de fet,ni tant sols apareixerà Q ,el mític encargat de material del MI6 que li proporciona els artefactes.).Al contrari, farà servir mètodes bastant mes rudimentaris com per exemple posar pols de talc en els panys del maletí per mirar d' esbrinar si els seus enemics el segueixen.

Per altre banda,no ens trobem en aquesta ocasió davant un superheroi capaç de les máximes proeeses,com succeeix , per exemple , en les pel.lis de Pierce Brosnan.Aquí, es un agent secret de carn i ossos que veu perillar la seva vida constantment - tot i que sense donar mostres de feblesa,que per alguna cosa es James Bond!

Així, el veurem patir de valent cuan una tarantul.la se li col.la al llit o cuan ha d' escapar de la celda on el doctor No l' ha engabiat, a través dels perillosos tubs de ventil.lació, per posar dos interessants exemples.Inclús en alguna ocasió es salvarà de morir per ,sencillament, un cop de sort, com quan els tres negrets cecs intenten matar-lo.




Bond es un incendiari de cuidado...







Bond les passa canutes en aquesta pel.li

 No fa falta dir que Sean Connery va passar a la història amb la seva interpretació del mític agent secret.Però el que molta gent no sap es que no era gaire del gust del director, Terence Young,que no el creia prou bó per al paper.Però Albert R. Broccoli,el famós productor de la saga Bond, ja l' havia elegit i no hi havia res que fer - descartant pel camí a gent com Cary Grant (que es diu rápid).

I es que després de que el productor Broccoli i la seva dona Dana el veiessin actuar en una producció de Disney titulada Darby o Gill and the Little People,on Dana el va trobar "molt sexy" ,el van citar per a una entrevista i Connery es va presentar poc formal (sense corbata!) i amb modes bruscs,tal com explica Carles Prats en el seu ben recomanable llibre "Bond,James Bond.Agitado y Revuelto" (Editorial glénat).I sembla ser que cuan li van dir de fer una prova per al paper, ell va respondre contundentment "Jo no faig proves" donant un fort cop de puny a la taula on seien (!!!).És en aquell moment cuan Broccoli ho va tindre clar.En Connery era l' home que necessitaven.


Aquest cuadre amaga una divertida anecdota relacionada amb el Doctor No...





No us ho creieu...l' aranya es de mentida.













I es que el James Bond d' aquesta pel.li es realista, magnètic fins a dir prou...i dur.Tant dur que no dubta a rematar a un dels seus enemics amb un tret a l' esquena en una escena que va ser el súmmum de la crueltat en la seva època...

I es que només amb la seva interpretació en aquesta pel.li, Sean Connery demostra que es el millor agent 007 possible, tot i que és sabut que va haver de fer un esforç important per interioritzar el seu personatge (Connery en la vida real era molt poc sofisticat i no tenia ni idea dels gustos elegants que requería coneixer per al seu personatge). 

Es diu que inclús va tindre que dormir amb un frac ben elegant per sugerència del mateix director.Per altre banda,tampoc era tant dur en la vida real com aparentava en la pel.lícula : en la escena de la tarantul.la va haver de ser substituit per un especialista ja que patía d' aracnofobia.( Per cert, GLORIOSA l' escena en qüestió, on el fil musical posa tota la tensió que cal a l' assumpte , rematant-ho , mai millor dit , amb un climax brutal a ritme de cops de sabata).  

Deixant de banda a la pobre tarantul.la i a Connery , aquesta pel.lícula es important perque assenta les bases de com seran les aventures de l' agent secret més famós a partir de llavors.El menú original (que en posteriors entregues será ampliat) sería : 

-M reclama a Bond per a una missió.Normalment el recrimina per els seus arriscats comportaments en acció.Alguna anècdota divertida en els despatxos de M.

-Coqueteig amb la eternament ningunejada Moneypenny.

-Enfrontament psicològic i , més tard , físic amb un malvat villà amb tints sinistres i megalòmans.

I aquí es on volia anar a parar jo.L' honor d' interpretar el primer villà Bond de la història el va tindre Joseph Wieseman, un recurrent secundari de l' època.

L' actor en qúestió es va implicar tant en el seu paper que inclús va passar uns quants dies en un hospital envoltat de pacients amb prótesis per apendre a portar les mans metál.liques que portaría en el film.L' esforç va valdre la pena ja que es sense dubte un dels millors villans de la franquícia tot i que apareix només ( a diferència del que succeeix amb la resta de villans dels altres films) en el tram final de la pel.lícula.





 I una vegada havent parlat del doctor No, si us sembla, es el moment d' explicar-vos què carai pinta la foto aquella d' un quadre de Goya que he penjat més amunt.

I es que Bond s' hi fixa en aquest quadre,tot just arrivar a l' amagatall del pèrfid doctor deprés d' haver sigut capturat per els seus homes.¿Us deveu estar preguntant que hi veu d' interessant en aquest quadre? 

Es tracta sencillament d' un acudit que amaga la pel.li i que fa referència a que en la vida real ,per aquella època, aquest quadre havia sigut robat d' un museu, desconeixent-se el seu parador.Peels creadors de la pel.li ho tenien ben clar : era el Doctor No qui havia robat el quadre, potser donant a entendre que a part de incorregible megal.loman també era un incorregible cleptòman....







Però Bond no només s' enfrontava a un rival digne i ben perillós sino que a més també lidiava amb la seva primera noia Bond.La aparició d' aquesta es sense dubte LA ESCENA de la pel.lícula.

Perquè Honey Ryder (Ursula Andress), es un altre dels punts forts del film.Respecte a ella, només dir que acostuma a ser la guanyadora en la majoria de votacions que decideixen quina es la millor noia Bond de la història. 

I es que mai una noia Bond ha entrat en escena d' una manera tant natural, suggerent i elegant com en aquesta entrega. El seu bikini va fer estralls entre les conservadores ments del públic dels anys 60.


 

 Per altre banda, i com a detall final dir que en aquesta entrega apareix també per primer cop el mític Felix Leiter (Jack Lord),l' amic de James Bond que es colaborador de la CIA i que l' ajudará en moltes missions i que com a nota curiosa será interpretat en quasi bé cada pel.lícula que aparegui per un actor diferent.

En fí...en aquesta pel.lícula trobarem al millor i més fidedigne Bond , a un imponent i sinistre villà que li plantarà cara i també a una noia Bond d' antología.També trobarem una trama interessant i realista, amb un munt de moments memorables,entretingudes aventures i belles localitzacions exòtiques,i per últim una inolvidable banda sonora- que a part del famós tema principal inclou uns divertits temes ( perillosament enganxosos) de clara inspiració jamaicana que ambienten apropiadament la pel.lícula.

Definitivament, la franquícia de Bond no va poguer començar la seva aventura cinematogràfica amb millor peu.

I certament no puc deixar de recomanar aquesta pel.li a tot aquell que vulgui veure un entertainment de primera classe,sigui fan de Bond o no.

I això que no es la mes vibrant de les pel.lis de l' agent 007 però es sense dubte una de les mes encantadores i entranyables.

De fet,está plena de moments memorables.Moments que tenen més a veure  amb la interpretació dels personatges i el bon guió i direcció que no pas amb les típiques escenes d' acció d' alt voltatge que veurem en entregues posteriors.

RECOMANAT PER A : fans històriadors de James Bond, seguidors del Sean Connery, adíctes al cine d' espíes, amants de les pel.lícules amb bona ambientació exòtica i aprenents de seductors.



















¡Increible però cert! ¡Va existir un còmic del Dr No!